Άδωνις Γεωργιάδης: «Οι καταναλωτές ξοδεύουν, άρα έχουν λεφτά – Το κύμα ακρίβειας δεν έχει έρθει ακόμα»

0

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Για το κύμα ακρίβειας μίλησε ο υπουργός ανάπτυξης και επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης αναφέροντας πως όσο ο κόσμος αγοράζει, δεν υπάρχει ακρίβεια.

«Δεν μου αρέσει η διαρκής μεμψιμοιρία. Να βλέπουμε τη θετική πλευρά της Ελλαδίτσας μας. Πάει καλά η Ελλάδα μας. Έχει αντεπεξέλθει καλά σε πρωτοφανείς και δύσκολες συνθήκες».

Για τον Άδωνι Γεωργιάδη το κύμα ακρίβειας και οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα δεν έχει έρθει ακόμη στην Ελλάδα, καθώς «οι καταναλωτές ξοδεύουν, άρα έχουν».

Γεωργιάδης: Το κύμα ακρίβειας δεν έχει έρθει

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, που επικαλέστηκε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Σεπτέμβριος του 2021, ήταν από τους μήνες με την υψηλότερη ιδιωτική κατανάλωση των τελευταίων ετών, ενώ εάν κάποιος ρωτήσει τους εμπόρους, θα πουν ότι «πήγαν καλά».

«Όπως μας λένε οι καθημερινοί μας έλεγχοι στα σούπερ μάρκετ, το μεγάλο κύμα ακρίβειας, όπως περιγράφεται, ακόμα δεν έχει έρθει. Δεν λέω ότι αποκλείεται να έρθει, γιατί δεν το ξέρω. Λέω ότι σήμερα που μιλάμε δεν έχει έρθει» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο ΟΡΕΝ.

«Άρα έχουμε καταναλωτές που ξοδεύουν, για να ξοδεύουν, πάει να πει ότι έχουν. Μία στατιστική υπηρεσία που λέει ότι το διαθέσιμο εισόδημα έχει αυξηθεί και μία αγορά που βάσει της Eurostat, αφήστε τι λένε οι δικές μας υπηρεσίες, έχει πληθωρισμό τον τρίτο χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Παράλληλα, υποστήριξε πως είναι προσεκτικός στις τοποθετήσεις του, ξεκαθαρίζοντας πως δεν μπορεί να προβλέψει απολύτως τις κινήσεις διεθνούς πληθωρισμού. Αλλά σε βασικές πρώτες ύλες καταγράφεται μια πλήρως αντίστροφη πορεία διεθνώς. Αποτελεί πρόδρομο δείκτη γιατί μετά ακολουθεί ο πληθωρισμός γενικά.

«Αν εξαιρέσεις ενέργεια και ναύλα αντιστρέφεται η φρενήρης άνοδος, έχει ανακοπεί ή έχει αρχίσει να αντιστρέφεται ήδη» εξήγησε. Συμπλήρωσε πως η πανδημία διατάραξε τον οικονομικό κύκλο και προφανώς υπάρχει φόβος, αλλά «δεν πιστεύω πως θα έχουμε πληθωρισμό δεκαετίας, θα εξομαλυνθεί σε λίγους μήνες».

Η ακρίβεια είναι θέμα του μέλλοντος

Έσπευσε επίσης να ξεκαθαρίσει πως πάντα υπάρχουν μέτρα που μπορούν να παρθούν και η κυβέρνηση είναι από πάνω, επαναλαμβάνοντας πως σήμερα η ακρίβεια είναι φόβος για μέλλον και όχι πραγματικότητα του παρόντος.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε ακόμη πως με βάση τιμές του 2020 «θα δεις μεγάλες διαφορές» και εκεί μπορείς να στηρίξεις ένα «αφήγημα για ακρίβεια». Όμως, πέρυσι «υπήρχε αρνητικός πληθωρισμός γιατί η κοινωνία ήταν κλειστή και είναι λάθος να έρχεται ως έτος αναφοράς γιατί δεν ήταν φυσιολογικός ο οικονομικός κύκλος».

Με το 2019 δεν υπάρχουν διαφορές, σύμφωνα με τον «γαλάζιο» υπουργό, με εξαίρεση τα καύσιμα και την ενέργεια που υπάρχει ένα διαφορετικό παγκόσμιο πρόβλημα.

«Αν συγκρίνεις μια χρονιά που είχες καραντίνα και αρνητικό πληθωρισμό, δηλαδή οι τιμές ήταν προς τα κάτω, και μετά την επιστροφή τιμών στην κανονικότητα του 2019, θα δεις αύξηση. Αλλά είναι λογικό να πηγαίνουν οι τιμές συνεχώς προς τα κάτω; Ανοίξαμε την οικονομία, που επέστρεψε στην κατάσταση του 2019 και αυτό αποτυπώνεται και στις τιμές. Είναι φυσικό φαινόμενο με εξαίρεση την ενέργεια» ανέφερε ο Γεωργιάδης.

Επιπροσθέτως, δήλωσε περήφανος που η ελληνική αγορά έχει λειτουργήσει υποδειγματικά με την πανδημία, όταν ορισμένες χώρες πιο οργανωμένες είχαν «ουρές και φασαρίες», ενώ μετά από συσκέψεις με σούπερ μάρκετ, διαβεβαίωσε πως τα αποθέματα είναι υπέρ επαρκή, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ελλείψεων στα ράφια της Ελλάδας τους επόμενους μήνες.

«Όταν υπάρχει έλλειψη αγαθών αυξάνονται οι τιμές, η αγορά μας δουλεύει και πρέπει να είμαστε περήφανοι» σημείωσε μεταξύ άλλων.

weeklynews.gr/

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ