Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια – Οι τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου

10 λεπτά πριν
ΥΓΕΙΑ

Η Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως η δύσπνοια, ο βήχας, η παραγωγή φλέγματος και ο αναπνευστικός συριγμός και συνδέεται, μεταξύ άλλων, με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στους πνεύμονες.

Μελέτες έδειξαν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τόσο μειώνεται ο κίνδυνος χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Ερευνητές από τη Σουηδία και την Πολωνία που παρακολούθησαν την αναπνευστική υγεία περισσότερων από 44.000 ανδρών ηλικίας 45-79 ετών για διάστημα 13,2 ετών κατά μέσο όρο, διαπίστωσαν ότι για κάθε έξτρα μερίδα φρούτων και λαχανικών την ημέρα ο κίνδυνος ΧΑΠ φάνηκε να μειώνεται κατά 4-8%, ακόμη κι όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες επιβαρυντικοί για την υγεία των πνευμόνων.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μετριάζει σύμφωνα με τους ερευνητές τον κίνδυνο ΧΑΠ, επειδή οι αντιοξειδωτικές ουσίες των προϊόντων αυτών επιδρούν στο οξειδωτικό στρες και στις φλεγμονές, παράγοντες που εμπλέκονται στην πάθηση.

Από τα 96 προϊόντα πο αξιολογήθηκαν από τους ερευνητές, τη μεγαλύτερη προστατευτική επίδραση είχαν τα εξής:

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Πιπεριές
  • Μήλα
  • Αχλάδια

Πηγή: onmed.gr, Thorax

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου…

Facebook Notice for EU!
You need to login to view and post FB Comments!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ