Διοίκηση Ειδικού Πολέμου: Ανακατάληψη διυλιστηρίου και νηοψία σε πλοίο – Εντυπωσίασαν οι κομάντο

1 ώρα πριν
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διοίκηση Ειδικού Πολέμου: Ταχύτητα, συνεργασία,αποτελεσματικότητα – Έτσι χτυπούν οι κομάντο του ΓΕΕΘΑ και οι Αμερικανοί SOF – Άψογος σχεδιασμός και εκτέλεση με απόλυτη ακρίβεια σε σενάρια που προσομοιώνουν τις σύγχρονες απειλές που αναπτύσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ήταν 29 Ιουνίου 2021 όταν η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ γινόταν και επίσημα ο τέταρτος Κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας. Μέσα σε αυτούς τους πέντε μήνες, οι Ειδικές Δυνάμεις επιβεβαίωσαν τους λόγους για το οποίους το σχέδιο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, για πλήρη αυτοδυναμία των Ελλήνων κομάντο σε προσωπικό και Μέσα, ήταν επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθεί.

Η ενεργοποίηση της ΔΕΠ άνοιξε μια νέα εποχή, με τη διακλαδικότητα να επιβεβαιώνει σε κάθε άσκηση πόσο σημαντική είναι για τις επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων, στις σύγχρονες απειλές που αναδύονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, η συνεκπαίδευση με χώρες με τεράστια εμπειρία και γνώση σε ειδικές επιχειρήσεις, όπως οι ΗΠΑ, αντικατοπτρίζουν το στόχο του ΓΕΕΘΑ για Ειδικές Δυνάμεις στα αμερικανικά πρότυπα, ενώ και οι SOF των ΗΠΑ, όπως τονίζουν, έχουν πολλά να μάθουν από τους Έλληνες κομάντο… την οξυδέρκεια, την αποφασιστικότητα, την προσαρμοστικότητα σε κάθε πεδίο επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη τη βούληση για ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μετά και την υπογραφή της ανανεωμένης MDCA, άνδρες των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων συνεκπαιδεύονται εδώ και ένα μήνα με τους Έλληνες καταδρομείς και βατραχανθρώπους, στη «φωλιά» των κομάντο με τα πράσινα μπερέ, στο Μεγάλο Πεύκο.

Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο τη συμμαχία τους, με τις Ειδικές Δυνάμεις των δύο χωρών να προχωρούν σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, με ακόμη πιο εξειδικευμένα σενάρια και με φόντο τις σύγχρονες απειλές που αναπτύσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.

Σήμερα, Τετάρτη 24 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Μεγάλο Πεύκο η κοινή άσκηση των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ με την επωνυμία «Joint Combined Exchange Training» (JCET), παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, του Πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, καθώς και των Αρχηγών τριών Κλάδων, ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη και ΓΕΑ Αντιπτέραρχου Γεώργιο Μπλιούμη.

Στην άσκηση συμμετείχαν Μέσα και προσωπικό των Χερσαίων και των Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και των Χερσαίων Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ένα σενάριο, οι συμμαχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχείρηση σε μονάδα διυλιστηρίων η οποία είχε καταληφθεί από «ατάκτους», ενώ στο δεύτερο σενάριο πραγματοποιήθηκε νηοψία σε πλοίο του οποίου το πλήρωμα αρνούνταν τον έλεγχο. Είναι προφανές πως πρόκειται για προσομοίωση συνθηκών ανάλογες με αυτές που έρχονται αντιμέτωπα τα μέλη της επιχείρησης «IRINI» στα ανοιχτά της Λιβύης, με τουρκικά κυρίως πλοία να αρνούνται τον έλεγχο, αν και είναι δεδομένο το εμπάργκο όπλων στην μαστιζόμενη από τον εμφύλιο χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, εκτελέστηκαν:

• Άμεση Επιθετική Ενέργεια σε παράκτιο στόχο υψηλής αξίας, με την συμμετοχή ζεύγους Μαχητικών Αεροσκαφών F-4 και Επιθετικών Ε/Π.


• Μη Συναινετικής Νηοψίας.


• Διείσδυσης με τη μέθοδο HELOCASTING.


• Υποβρύχιας πορείας για τον αιφνιδιασμό και την εξουδετέρωση εχθρικών δυνάμεων.

newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου…

Facebook Notice for EU!
You need to login to view and post FB Comments!

voicenews.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ