Εμβόλιο: Πιθανότητα για συμφωνία άρσης των πατεντών

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

26 λεπτά πριν
ΥΓΕΙΑ

Τις επόμενες εβδομάδες οι πλούσιες και οι ανεπτυγμένες χώρες ίσως καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία προκειμένου να ανασταλούν οι πατέντες των εμβολίων Covid-19, δήλωσε την Παρασκευή η η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

«Πιστεύουμε πως μπορεί να εξευρεθεί ένα πεδίο συνεννόησης, ένας λογικός συμβιβασμός που θα επέτρεπε στις αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν πρόσβαση σε μεταφορά τεχνολογίας και στην πνευματική ιδιοκτησία ενθαρρύνοντας παράλληλα την καινοτομία και την έρευνα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι η Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα.

«Ελπίζουμε πως θα υπάρξει πρόοδος τις επόμενες εβδομάδες» εκτίμησε, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν είναι σίγουρη ότι θα υπάρξει συμβιβασμός πριν από τη σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αφρικανικής Ένωσης που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Υπενθύμισε πως στο θέμα της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια αντιπαρατίθενται δύο ομάδες χωρών.

Από τη μία πλευρά, «μια ομάδα που αποτελείται κυρίως από αναπτυσσόμενες χώρες, σχεδόν 100 τον αριθμό, που πιστεύουν πως μια άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας είναι απαραίτητη ώστε να ενθαρρυνθεί και να υποστηριχθεί η ικανότητα παρασκευής».

Από την άλλη, μια ομάδα «ανεπτυγμένων κυρίως χωρών που πιστεύουν πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλιστεί η πρόσβαση [στα εμβόλια]… αλλά δεν θέλουν να κάνουν κάτι που θα αποθάρρυνε την καινοτομία και την έρευνα και ανάπτυξη επειδή με αυτόν τον τρόπο επινοήθηκαν τα νέα εμβόλια» είπε η διευθύντρια του ΠΟΕ.

«Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η πνευματική ιδιοκτησία δεν πρέπει ποτέ να είναι τροχοπέδη» δήλωσε από την πλευρά του του ο γάλλος υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ.

«Αν πρέπει -αυτή είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- να διευκολύνουμε περισσότερο την πρόσβαση σε εθελοντικές άδειες εκμετάλλευσης, σε υποχρεωτικές άδειες εκμετάλλευσης που ήδη υπάρχουν, εργαζόμαστε σε αυτόν τον τομέα, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε με όσο πιο εποικοδομητικό τρόπο γίνεται» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022.

in.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου…

Facebook Notice for EU!
You need to login to view and post FB Comments!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ