Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια δεν θα είναι φθηνή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Η ακραία ζέστη που πνίγει μεγάλο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι έφερε στο σπίτι την ανάγκη να επιταχυνθεί η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και να μειωθεί η εξάρτηση του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα.

Λιγότερο προφανές είναι το κόστος για να γίνει αυτό – και να καθοριστεί ποιος θα το πληρώσει. Μια αποθαρρυντική νέα έκθεση από τον αναλυτή της Deutsche Bank Research Luke Templeman και τον ανώτερο οικονομολόγο Eric Heymann ασχολείται με το προηγούμενο ζήτημα, τουλάχιστον, υποστηρίζοντας ότι η μετάβαση θα οδηγήσει σε παρατεταμένο και οξύ «πρασινοπληθωρισμό».

Με βάση τον ορισμό της Deutsche Bank Research, ο πράσινος πληθωρισμός αναφέρεται στο αυξανόμενο κόστος των υλικών, των σχετικών δαπανών και των ρυθμιστικών μέτρων που σχετίζονται με τα «πράσινα» προϊόντα, μαζί με την εταιρική συμμόρφωση και τις πράσινες πρωτοβουλίες των ίδιων των εταιρειών. Οι Templeman και Heymann υπολογίζουν ότι «οι ενεργειακές δαπάνες που απαιτούνται έως το 2030 για να μηδενιστούν έως το 2050 θα μπορούσαν να είναι ισοδύναμες με το τριπλάσιο της συνδυασμένης αύξησης στους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και της Ευρώπης από την Covid». Με άλλα λόγια, περίπου 27 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο αντίκτυπος του πράσινου πληθωρισμού θα γίνει αισθητός από τις αντλίες αερίου στις αίθουσες συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών.

«Οι κεντρικές τράπεζες θα είναι πιο επικριτικές από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι όταν αντιμετωπίζουν τον πράσινο πληθωρισμό. Είτε το θέλουν είτε όχι», λέει ο Templeman. «Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αποφασίσουν στο τέλος εάν θα δώσουν προτεραιότητα στις εταιρείες που ηγούνται της πράσινης μετάβασης με διάφορες πρωτοβουλίες που έχουν, και οι κεντρικές τράπεζες θα είναι το κλειδί εάν υπάρξουν εκρήξεις πληθωρισμού που σχετίζεται με την πράσινη μετάβαση . Απαντούν σε αυτό με αυστηρότερη πολιτική ή όχι; Θα είναι μια πολύ δύσκολη συζήτηση».

Πράγματι, και ένα που ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσουν σύντομα. «Ο οικολογικός πληθωρισμός είναι αναπόφευκτος». αναφέρει η έκθεση. «Στο εγγύς μέλλον, προκαλεί ήδη υψηλότερες τιμές. Καθώς κοιτάμε πιο μπροστά, ακόμη περισσότερες πληθωριστικές δυνάμεις θα προέλθουν από την κλιματική πολιτική και άλλους παράγοντες ESG [περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβέρνησης]».

Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογικής προόδου, θα «μειώσουν τις αυξήσεις των τιμών ή, τουλάχιστον, θα τις εξομαλύνουν κάπως», γράφουν οι συγγραφείς.

Η έκθεση εντοπίζει αρκετούς παράγοντες του πράσινου πληθωρισμού βραχυπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής μετάβασης και των ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι δαπάνες που σχετίζονται με τη στροφή από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «μπορεί να είναι η κύρια αιτία» του πράσινου πληθωρισμού.

Επίσης, τον πράσινο πληθωρισμό οδηγούν οι αυξανόμενες τιμές για μέταλλα και ορυκτά όπως ο χαλκός, το αλουμίνιο και το λίθιο, όλα απαραίτητα για την ηλιακή και αιολική ενέργεια, τα ηλεκτρικά οχήματα και άλλες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα αειφόρα προϊόντα μπορεί να απαιτούν ακριβότερες εισροές από τα ισοδύναμα παραδοσιακά προϊόντα, αναφέρει η έκθεση.

Για παράδειγμα, τρία εκατομμύρια τόνοι ορυκτών και μετάλλων θα χρειαστούν για την ανάπτυξη της αιολικής, ηλιακής, γεωθερμικής ενέργειας και τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας που απαιτούνται για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από δύο βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τους συγγραφείς. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει ήδη προειδοποιήσει για αναντιστοιχία μεταξύ των κλιματικών φιλοδοξιών και της διαθεσιμότητας μετάλλων καθαρής ενέργειας.

Αυτό σημαίνει ότι άλλοι τομείς θα πρέπει να ανταγωνίζονται για πράσινες πρώτες ύλες, πιέζοντας τις τιμές. Τα ηλεκτρικά οχήματα, για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιούν έως και έξι φορές περισσότερα ορυκτά, όπως χαλκό, λίθιο, νικέλιο και κοβάλτιο, από τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης ή ICE. Η έκθεση σημειώνει ότι οι τιμές για πολλά από αυτά τα εμπορεύματα έχουν αυξηθεί καθώς η ζήτηση για EVs έχει αυξηθεί .

Μια άλλη κινητήρια δύναμη του πράσινου πληθωρισμού είναι η αυξανόμενη εταιρική εστίαση στους στόχους βιωσιμότητας. «Το κόστος της συμμόρφωσης και της παρακολούθησης αυξάνει επίσης τον πράσινο πληθωρισμό», αναφέρουν οι συγγραφείς. «Οι εταιρείες υπογράφουν περισσότερες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες, ενώ οι μεγαλύτερες απαιτήσεις διαφάνειας, είτε υποχρεωτικές είτε εθελοντικές, απαιτούν την πρόσληψη περισσότερου προσωπικού».

Για παράδειγμα, ο αριθμός των εταιρειών που αποκαλύπτουν την ένταση χρήσης νερού τους έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Επίσης, ο προτεινόμενος κανόνας αποκάλυψης κλίματος της SEC , εάν εγκριθεί, θα απαιτούσε από τις εταιρείες να αναφέρουν εκπομπές «Πεδίου 1»—άμεσες εκπομπές από λειτουργίες—και εκπομπές «Πεδίο 2»—έμμεσες εκπομπές από αγορασμένη ηλεκτρική ενέργεια ή άλλες μορφές ενέργειας. Οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να αποκαλύπτουν τις εκπομπές «Πεδίου 3»—όλες τις άλλες έμμεσες εκπομπές που σχετίζονται με τις δραστηριότητές τους, εάν είναι σημαντικές.

«Οι πρωτοβουλίες του «Ιερού Δισκοπότηρου», όπως ο υπολογισμός των εκπομπών του πεδίου 3, θα απαιτήσουν ολόκληρες ομάδες ανθρώπων για τη μέση μεγάλη εταιρεία», ανέφερε η έκθεση.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα «είναι ίσως οι πιο σημαντικοί εξωγενείς παράγοντες του πράσινου πληθωρισμού» και η συχνότητα αυτών των καιρικών φαινομένων θα αυξηθεί στο εγγύς μέλλον, προβλέπει η Deutsche Bank Research και άλλοι. Η ξηρασία επηρεάζει τις αποδόσεις, προκαλώντας αύξηση των τιμών των καλλιεργειών, η οποία καταλήγει σε υψηλότερες τιμές στον διάδρομο του παντοπωλείου.

Σε μέρη της Ευρώπης, οι θερμοκρασίες έφτασαν πρόσφατα σε υψηλά ρεκόρ και τα κύματα καύσωνα και οι πυρκαγιές εξαπλώνονται και στις ΗΠΑ.

Οι συγγραφείς προειδοποιούν επίσης ότι οι πόλεμοι, όπως ο πόλεμος που διεξάγει τώρα η Ρωσία στην Ουκρανία, είναι παρόμοιοι με «ένα εξαιρετικά σοβαρό καιρικό φαινόμενο όσον αφορά τον πιθανό αντίκτυπό του στις τιμές των τροφίμων». Οι ανησυχίες για παγκόσμια έλλειψη τροφίμων εντείνονται από την έναρξη του πολέμου, δεδομένων των σημαντικών προμηθειών λιπασμάτων, σιταριού και άλλων εξαγωγών που σχετίζονται με τρόφιμα που προέρχονται από την περιοχή.

Τι θα μπορούσε να μετριάσει τον πράσινο πληθωρισμό; Οι συγγραφείς σημειώνουν αρκετούς παράγοντες μετριασμού, συμπεριλαμβανομένων των προόδων στην τεχνολογία που καθιστούν τα νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φθηνότερα από τις νέες επιλογές ορυκτών καυσίμων.

Η Deutsche Bank Research λέει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να αποτελέσουν μεγαλύτερο βάρος στους δείκτες τιμών καταναλωτή στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή είναι μικρή, αλλά δεδομένου ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι λιγότερο από 10% ολοκληρωμένη, μετρούμενη με «το μερίδιο των σωρευτικών ενεργειακών επενδύσεων που απαιτούνται μέχρι το 2050 που έχει ήδη πραγματοποιηθεί», αυτή η στάθμιση είναι «σίγουρη ότι θα αυξηθεί», αναφέρει η έκθεση.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί νωρίτερα από το αναμενόμενο. «Ο βασικός μοχλός εδώ είναι ο τρόπος με τον οποίο η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει υπερτροφοδοτήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Πηγή: barrons.com

voicenews.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ