Κόσμημα ηλικίας… 41.500 ετών βρέθηκε σε πολωνικό σπήλαιο (pic)

2 ώρες πριν
ΔΙΕΘΝΗ

Τα παλαιότερα γνωστά κοσμήματα στην Ευρασία βρέθηκαν σε πολωνικό σπήλαιο.

Το 2010 οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα μενταγιόν στο σπήλαιο Stajnia στην Πολωνία. Σήμερα, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι υπολόγισαν την ηλικία αυτού του μενταγιόν εκτιμώντας ότι είναι περίπου 41.500 χρόνων, γεγονός που το καθιστά το παλαιότερο κόσμημα που βρέθηκε ποτέ στην ευρασιατική ήπειρο!


Οι άνθρωποι δημιουργούν και φορούν κοσμήματα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αλλά μπορεί να είναι μεγάλη πρόκληση να μάθετε ακριβώς το πόσο καιρό πριν οι προϊστορικοί άνθρωποι δημιούργησαν ένα αξεσουάρ μόδας.

Ένας τρόπος για να καταλάβουν οι αρχαιολόγοι την ημερομηνία ενός αντικειμένου που βρέθηκε σε μια περιοχή ανασκαφών είναι κοιτάζοντας τη γύρω τοποθεσία. Για παράδειγμα, τα βαθύτερα στρώματα είναι παλαιότερα και τα αντικείμενα κοντά το ένα στο άλλο είναι πιθανόν της ίδιας ηλικίας.


Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα πολύ ακριβές, επειδή μερικές φορές τα θαμμένα υλικά μπορούν να μετακινούνται με την πάροδο των ετών με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες του κλίματος και του εδάφους. Αλλά για υλικά που αποτελούσαν μέρος ζωντανών οργανισμών, υπάρχει ένας άλλος τρόπος για να μάθουμε την ηλικία τους: χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα.

Εικόνα

Αυτή είναι η μέθοδος που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές για να μετρήσουν την ηλικία του μενταγιόν που βρέθηκε στο σπήλαιο Stajnia καθώς και για ένα σουβλί που βρέθηκε εκεί κοντά, το οποίο πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του κοσμήματος αυτού ή κάποιου παρόμοιου μενταγιόν, όπως μεταδίδει το Forbes.

Ήταν δυνατή η χρήση χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα για να διαπιστωθεί η ηλικία αυτών των αντικειμένων, επειδή και τα δύο ήταν κατασκευασμένα από υλικά που κάποτε ήταν μέρος ζωντανών οργανισμών. Το μενταγιόν ήταν από ελεφαντόδοντο μαμούθ και το σουβλί από κόκαλο αλόγου.

Με ηλικία 41.500 ετών, αυτό το μενταγιόν είναι πλέον το παλαιότερο γνωστό κόσμημα που βρέθηκε στην ευρασιατική ήπειρο. Εξακολουθεί να ωχριά σε σύγκριση με την ηλικία ορισμένων από τα κοσμήματα που βρέθηκαν στην Αφρική, αλλά χρονολογείται από την παλαιολιθική εποχή, όταν οι σύγχρονοι άνθρωποι άρχισαν να εγκαθίστανται σε όλη την Ευρώπη.

sputniknews.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου…

Facebook Notice for EU!
You need to login to view and post FB Comments!

voicenews.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ