Κόσοβο: Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι μια περίπολος κοντά στα σερβικά σύνορα δέχθηκε πυρά

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

47 λεπτά πριν
ΔΙΕΘΝΗ

Κόσοβο: Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι μια περίπολος κοντά στα σερβικά σύνορα δέχθηκε πυρά

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε σήμερα ότι μία από τις περιπολίες της κοντά στα σερβικά σύνορα δέχθηκε πυρά, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Reuters, σε μια περιοχή της χώρας που πλήττεται από εθνοτικές διαμάχες και δραστηριότητες λαθρεμπορίου.

Εντάσεις μεταξύ των γειτόνων των δυτικών Βαλκανίων, του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας έχουν αναζωπυρωθεί πρόσφατα και κορυφώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν το Κοσσυφοπέδιο δήλωσε ότι θα υποχρεώσει τους Σέρβους που ζουν στο βόρειο τμήμα της χώρας και χρησιμοποιούν σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων να ζητήσουν πινακίδες που εκδίδονται από τα ιδρύματα της Πρίστινα. Η υποχρέωση αυτή έχει πλέον αναβληθεί.

Οι εθνικά Σέρβοι αποτελούν περίπου το 5% του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος είναι κατά 90% αλβανικής καταγωγής.

“Υπήρξαν τουλάχιστον 10 πυροβολισμοί κοντά σε ένα σκάφος της αστυνομίας, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε”, ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της. Η αστυνομία δήλωσε ότι η περίπολός της δέχθηκε πυρά κοντά στην πόλη Ζούμπιν Πότοκ, όταν προσπαθούσε να δρομολογήσει ένα σκάφος στη λίμνη Γκαζιβόδα, μέρος των συνόρων.

Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης, οι ηγέτες των δύο χωρών, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι, θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 18 Αυγούστου.

Περίπου 50.000 Σέρβοι ζουν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, αλλά δεν αναγνωρίζουν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του το 2008 και διατηρούν στενούς δεσμούς με το Βελιγράδι.

Το Κοσσυφοπέδιο αναγνωρίζεται από περισσότερες από 100 χώρες, κυρίως δυτικές, αλλά όχι από τη Σερβία, τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες.

Η εύθραυστη ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο διατηρείται από την αποστολή KFOR του ΝΑΤΟ, η οποία διαθέτει 3.770 στρατιώτες. Προς το παρόν το ΝΑΤΟ παρακολουθεί μόνο την κατάσταση, αλλά έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμο να επέμβει σύμφωνα με την εντολή του, αν τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου…

voicenews.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ