Ολλανδία: Η πριγκίπισσα θα μπορέσει να παντρευτεί γυναίκα, αν θελήσει

Ο γάμος ομοφυλοφίλων είναι νόμιμος στην Ολλανδία από το 2001, αλλά πάντα θεωρούταν ότι δεν θα μπορούσε να ισχύει για το στέμμα, καθώς θα έπρεπε να υπάρχει κληρονόμος του θρόνου.

Τώρα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, κατέστησε σαφές ότι κάθε βασιλιάς ή βασίλισσα θα μπορούσε επίσης να παντρευτεί ένα άτομο του ίδιου φύλου.

Η κληρονόμος του ολλανδικού θρόνου, η πριγκίπισσα Αμαλία, γίνεται 18 τον Δεκέμβριο.

Ο κ. Ρούτε είπε ότι όλα αφορούσαν «θεωρητικές καταστάσεις», αλλά η επόμενη βασίλισσα θα μπορούσε να παντρευτεί μια γυναίκα.

.«Το υπουργικό συμβούλιο δεν θεωρεί ότι ένας διάδοχος του θρόνου ή ο βασιλιάς θα πρέπει να παραιτηθεί, εάν θέλει να παντρευτεί έναν σύντροφο του ίδιου φύλου», εξήγησε απαντώντας σε γραπτή ερώτηση στο κοινοβούλιο από το κόμμα του.

Ως το μεγαλύτερο παιδί του βασιλιά Γουίλεμ-Αλέξανδρου, το μέλλον της πριγκίπισσας Αμαλίας συζητάται πολύ, με ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι στην Ολλανδία να θέτει το ζήτημα του τι θα μπορούσε να συμβεί αν επέλεγε να παντρευτεί έναν σύντροφο του ίδιου φύλου.

Το βιβλίο δεν έκανε εικασίες για την προσωπική ζωή της πριγκίπισσας και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για γάμο στα «σκαριά». Η Αμαλία αναμένεται να πάει στο Πανεπιστήμιο την επόμενη χρονιά και έχει απορρίψει το βασιλικό εισόδημα που δικαιούται, καθώς είναι φοιτήτρια.

Η ερώτηση ώθησε δύο βουλευτές από το φιλελεύθερο κόμμα VVD του κ. Ρούτε να ρωτήσουν εάν οι ισχύοντες περιορισμοί στον βασιλικό γάμο πληρούν τους «κανόνες και τις αξίες του 2021».

Παρόλο που το υπουργικό συμβούλιο διευκρινίζει ότι είναι δυνατός ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, αυτό που δεν είναι γνωστό είναι τι θα συνέβαινε με τη διαδοχή, εάν υπήρχαν παιδιά που θα προέκυπταν από βασιλικό γάμο ομοφυλοφίλων, για παράδειγμα μέσω υιοθεσίας ή δωρεάς σπέρματος.

«Είναι τρομακτικά περίπλοκο», εξήγησε ο κ. Ρούτε. Το σύνταγμα στην Ολλανδία ορίζει ότι τον βασιλιά ή τη βασίλισσα μπορεί να διαδεχθεί μόνο ένας “νόμιμος απόγονος”».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η συζήτηση είναι καθαρά θεωρητική, σε αυτό το στάδιο, αλλά το τι θα γίνει σε μια τέτοια περίπτωση θα εξαρτηθεί από το κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει να δώσει την έγκριση για έναν βασιλικό γάμο. «Ας διασχίσουμε αυτή τη γέφυρα, αν ποτέ φτάσουμε σε αυτήν», είπε στην ολλανδική τηλεόραση ο κ.Ρούτε.

weeklynews.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ