Συναγερμός στην Κύπρο: Έξαρση κρουσμάτων σαλμονέλας

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

33 λεπτά πριν
ΥΓΕΙΑ

Aύξηση των κρουσμάτων σαλμονέλας παρατηρείται το τελευταίο διάστημα με το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου να ανακαλεί προϊόντα.

Για τα περιστατικά αυτά μίλησε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση η Μικροβιολόγος και διδακτορική ερευνήτρια Κωνσταντίνα Νεοφύτου.

Η σαλμονέλα μεταφέρεται στον άνθρωπο μέσω ωμών ή ατελώς ψημένων κρεατοπαρασκευασμάτων, ιδιαίτερα πουλερικών και αυγών, κόκκινου κρέατος και νωπού απαστερίωτου γάλακτος και σε λιπαρά προϊόντα. Συναντάται επίσης σε σκόνες και σε φρούτα και λαχανικά.

Αναπτύσσεται ιδανικά στους 35-37 βαθμούς Κελσίου, επομένως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχουμε έξαρση. Η επιμόλυνση μπορεί να γίνει σε διάφορα στάδια, από το να προϋπάρχει από το ζώο λόγω παρασίτων, μέχρι και από μόλυνση μετέπειτα.

Καθοριστικός παράγοντας για να αποφύγουμε την επιμόλυνση είναι η σωστή διαδικασία φύλαξης τροφίμων και να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τα μέτρα υγιεινής. Να πλένουμε τα χέρια και τους πάγκους, να χρησιμοποιούμε διαφορετικά σανιδάκια, να μην φυλάσσουμε μαζί ωμά και μαγειρεμένα φαγητά. Επίσης, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πρέπει να ρυθμιστεί ανάλογα το ψυγείο.

Όπως εξήγησε η κ. Νεοφύτου, τα προϊόντα που είναι μολυσμένα με σαλμονέλα δεν μπορούν να εντοπιστούν με το μάτι. Ο χρόνος επώασης της σαλμονέας είναι μισή μέρα μέχρι 72 ώρες, επομένως είναι δύσκολο να εντοπιστεί από ποια τροφή προκλήθηκε.

Τα συμπτώματα της σαλμονέλας εμφανίζονται ως μια μορφή οξείας γαστρεντερίτιδας, με μυαλγία, πονοκέφαλο, ναυτία, εμετό και κοιλιακό άλγος.

newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου…

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ