Τα ορυκτά καύσιμα επιστρέφουν – Ο Κυριάκος Βελόπουλος δικαιώνεται για τα πυρηνικά

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

22 λεπτά πριν
MONEY, ΔΙΕΘΝΗ, ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ


Όπως ήταν αναμενόμενο, η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2021 οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. (Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η αύξηση ήταν 4,2% συγκριτικά με το 2020.) Αυτό που ήταν ίσως απρόσμενο είναι η αλλαγή στο μείγμα των πηγών της αυξημένης παραγωγής. Το 2020, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μαζί με τα βιοκαύσιμα, για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα ως κύρια πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (1,1 έναντι 0,99 εκατομμύρια γιγαβατώρες αντιστοίχως). Αντίθετα, το 2021, τα ορυκτά καύσιμα έγιναν και πάλι η κύρια πηγή παραγωγής ηλεκτρισμού στις περισσότερες χώρες .

Στην τάση αυτή συνέβαλαν κάποιες μεγάλες οικονομίες: η Γερμανία, η Πολωνία και η Ιταλία αύξησαν τη χρήση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 15%, 14% και 5% αντιστοίχως. (Στα περισσότερα από τα υπόλοιπα κράτη μέλη η χρήση ορυκτών καυσίμων σημείωσε μικρή αύξηση ή και μείωση.)

Στη Γερμανία, εκτός από τα ορυκτά καύσιμα αυξήθηκε και τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, ενώ η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βιοκαυσίμων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε σημαντικά.

Στην Ελλάδα, η αύξηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων ήταν μόλις 2,3%. Παράλληλα, αυξήθηκε σημαντικά (24%) η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βιοκαυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κυριαρχεί η αιολική, ενώ ακολουθεί η υδροηλεκτρική, με σημαντική μάλιστα αύξηση (73%) το 2021 σε σχέση με το 2020. Στο σύνολο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών και βιοκαυσίμων (41,2%) παραμένει χαμηλότερο από το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων (58,8%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων από το 2021 ήταν ήδη σε εξέλιξη όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία (24 Φεβρουαρίου 2022), και συνετέλεσε στην αύξηση της εξάρτησης της Ευρώπης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία.

Βραχυπρόθεσμα, η επιδίωξη της ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης, και της σταδιακής της απεξάρτησης από τη Ρωσία, έρχεται σε σύγκρουση με την μέχρι τώρα πανευρωπαϊκή πολιτική, που απαιτεί μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων.

O Kυριάκος Βελόπουλος δικαιώνεται

Να θυμίσουμε πως ο Κυριάκος Βελόπουλος εδώ και καιρό προκρίνει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας από την Ελλάδα για μείωση του ενεργειακού κόστους και ενεργειακή απεξάρτηση από άλλες χώρες.

«Προτείνουμε πυρηνική ενέργεια που είναι η μόνη λύση. Είναι 10 φορές πιο φθηνή από τα ορυκτά. Η επόμενη γενιά πυρηνικών αντιδραστήρων είναι της σύντηξης και όχι της σχάσης.

»Ήδη είναι στο τελικό στάδιο δοκιμών και είναι 100 φορές πιο ασφαλείς και με ελάχιστα απόβλητα, ενώ το κόστος παραγωγής ρεύματος είναι 10 φορές πιο φθηνό από τα ορυκτά καύσιμα και είναι φιλική προς το περιβάλλον», ανέφερε ήδη στις 9 Φεβρουαρίου 2022 πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ολλανδία επιστρέφει στους λιγνίτες για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου…

voicenews.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ