Θεσσαλονίκη: Έκλεισε η Τσιμισκή λόγω… «πλανόδιου πάρτι»

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

8 λεπτά πριν
ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα «παρέλαση» που πραγματοποιούν συλλογικότητες αλληλέγγυες της κατάληψης ΥΦΑΝΕΤ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ήδη από τις 11 Μαΐου είναι σε εξέλιξη το φεστιβάλ υπεράσπισης της κατάληψης στην Φάμπρικα ΥΦΑΝΕΤ, το οποίο πρόκειται να διαρκέσει έως και τις 15 του μήνα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων από το απόγευμα του Σαββάτου εκατοντάδες νέοι άνθρωποι κρατώντας ένα ποτό στο χέρι και με τη συνοδεία ενός οχήματος που αναγράφει το σύνθημα “Κατάληψη για πάντα”, ξεκινώντας από το χώρο της κατάληψης, διασχίζουν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, χορεύοντας και διασκεδάζοντας.

Για μερικά λεπτά ο κεντρικότερος δρόμος της πόλης, η οδός Τσιμισκή, μετατράπηκε σε πλανόδιο πάρτι, με τους περαστικούς να σταματούν και να φωτογραφίζουν το ασυνήθιστο δρώμενο.

Η ανακοίνωση του Φεστιβάλ Υπεράσπισης:

Τον τελευταίο καιρό, η συζήτηση για αξιοποίηση των βιομηχανικών κτηρίων της πόλης έχει επανέλθει στο προσκήνιο. Η ντόπια επιχειρηματική – “δημιουργική τάξη” στέκεται με δέος μπροστά στα παλιά εργοστάσια και φαντασιώνεται νέες μπίζνες στα ερείπια ενός προηγούμενου παραγωγικού μοντέλου. Όλες οι ιδέες έχουν ακουστεί: μουσεία, ξενοδοχεία, πολυχώροι, πανεπιστήμια, συνεδριακά κέντρα. Πρόκειται για μια διαδικασία ανακύκλωσης της μνήμης, της ιστορίας, της γνώσης και επανακυκλοφορίας τους ως πολιτισμικό και τουριστικό κεφάλαιο.

Ως συνήθως σε αυτά τα φιλόδοξα σχέδια συζητιέται και η Υφανέτ. Ένα κατειλημμένο εργοστάσιο, στο οποίο εδώ και 18 χρόνια εκατοντάδες άνθρωποι συναντιόμαστε και προσπαθούμε από κοινού να βρούμε τρόπους να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα αυτού του κόσμου. Ένας χώρος εναντίωσης στον ρατσισμό, την εκμετάλλευση και τον σεξισμό. Το έδαφος που απελευθερώνεται ο δημιουργικός, συναισθηματικός και πολιτικός μας πλούτος, γεννώντας αμέτρητες εκδηλώσεις ενάντια στη λογική της εμπορευματοποίησης.

Το γνωρίζουμε, λοιπόν, καλά: μας έχουν βάλει στο μάτι ακριβώς γι αυτόν τον πλούτο που διαθέτουμε. Και θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν για να δώσει ώθηση στα επιχειρηματικά τους πλάνα. Γιατί ξέρουν ότι η δικιά τους πρόταση είναι πιο στενή, μονόπλευρη και φτωχή από τη δική μας. Εμείς, από την άλλη, λέμε το εξής: η Υφανέτ θα μείνει χώρος ζωντανός, ανοικτός, κοινωνικός. Θα παραμείνει κατάληψη, χώρος συλλογικής ζωής και αγώνα.

Και αυτήν την πρόταση δε θα τη βρείτε σε κανένα πολιτικό πρόγραμμα, σε κανένα συνέδριο για “τα κάστρα της βιομηχανίας”. Επειδή ακριβώς δεν είναι απλά μια πρόταση για τη χρήση ενός κτηρίου, αλλά πρόταση ζωής.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΤΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΩΡΕΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

grtimes.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου…

voicenews.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Με την περιήγησή σας σε αυτή στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις ΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ